Дерма Бюти — Красотата си има име

Не искам повече слънце

27.08.2010

Лятото на никого няма да хареса, ако се наложи да прекара целия сезон с тяло, покрито с обриви, мехурчета и неприятни пъпчици.

Слънчевата алергия няма възраст и може да се появи изненадващо дори при първите топли лъчи през пролетта.

Слънцето става все по-опасно за човека и ако преди години е можело безнаказано да събираме тен на плажа от сутрин до вечер, сега трябва да защитим кожата си максимално добре, ако искаме да сме здрави.

От слънчева алергия страдат предимно жените. Въпрос на интелигентна защита е да сведем симптомите на болестта до миминмум или пък превантивно да се защитим от нея.

И ортодоксалната, и нетрадиционната медицина предлагат методи за превенция и лечение на слънчевата алергия.

Дали ще изберем адекватни за кожата ни защитни продукти, или ще приемаме хомеопатични лекарства, трябва да знаем, че двете не се самоизключват, а само се допълват.

Нашата кожа се защитава самостоятелно от парещите слънчеви лъчи около 15 минути. След това тя се нуждае от подходящи слънцезащитни продукти, за да се чувстваме комфортно.

Д-р Катя Паскова: Защитете кожата си максимално добре

Слънчевата алергия започва да се среща все по-често през последните години. Излагането на слънце или солариум нерядко е съпроводено от усещане за парене, сърбеж и поява на различни обриви, но понякога проявите могат да бъдат съвсем оскъдни.

Някои хора страдат от заболявания, които допълнително се влошават от слънчевата светлина. Други пият лекарства или нанасят кремове, които повишават чувствителността на кожата спрямо слънцето.

Като цяло слънчевата алергия се определя като реакция на имунната система спрямо слънчевата светлина и основно към UV лъчите. Обривите се разполагат най-често в областта на деколтето, гърба на ръцете, по долните крайници, т.е. - откритите части на тялото.

При по-бурно протичане могат да се разпространят и да обхванат и други области. Нерядко по-тежкото протичане на алергичната реакция може да бъде съпроводено от появата на мехурчета.

Не са напълно ясни механизмите, по които се развива тази форма на алергия. Счита се, че имунната система разпознава някои променени от слънчевото въздействие компоненти на кожата като "чужди".

Това води до активиране на защитните механизми на организма, като се образуват антитела или различни медиатори и като резултат се развива алергична реакция с различни проявления и тежест при отделните хора.

Не всички хора страдат от слънчева алергия, независимо от техните навици по отношение на излагането на слънце. Нерядко заболяването се провокира при краткотрайно слънчево въздействие. Съществуват и форми на алергията, които се предават по наследство.

На базата на анамнеза и клинична картина лесно се поставя диагнозата слънчева алергия. Ако лекарят се колебае, може да се направе кожна биопсия, лабораторни изследвания или фототест.

За да се предпазите от слънчева алергия и да осигурите максимален комфорт за вашата кожа, е необходимо да нанасяте слънцезащитен продукт с висок фактор и широк спектър на защита спрямо UVA и UVB лъчите.

На пазара вече има и слънцезащитнипродукти за по-деликатни области като устни, клепачи. Ограничавайте престоя си на слънце в часовете между 10 и 15 часа. Хубаво е да носите слънчеви очила с UV защита, както и шапки с периферия.

Важно е лекар, който ви е изписал даден медикамент, да ви уведоми дали той създава повишена чувствителност на кожата спрямо слънцето.

Поради участието на различни медиатори в развитието на алергията (най-често това е хистаминът) лекарите често изписват антихистаминови средства през пролетта като профилактика или при прояви на самата алергия.

Понякога допълнително се приемат производни на витамин А киселина, антималарици и други медикаменти, както и облъчвания на тялото със специални лампи, излъчващи UV лъчи в определен спектър и със строго зададени параметри.

Всички тези мерки имат за цел да предотвратят, да минимизират или елиминират проявите на алергия.

Като цяло прогнозата по отношение на пациентите с този проблем е добра. Повечето хора с полиморфна слънчева етрупция търпят значително подобрение в рамките на 5-7 години след поставяне на диагнозата и почти всички с фотоалергия могат да я предотвратят, като избягват употребата на провокиращите я локални или системни средства.

От всички форми на слънчева алергия слънчевата уртикария представлява най-дълготраен проблем и при много малко хора търпи постепенно затихване.

КАКВИ СА?

27 август